Klumme 2: Om menneskekroppen

Bente Dahl
Bente Dahl

Menneskekroppen er fantastisk til at indrette sig efter forholdene også selv om udviklingen går hurtigere og hurtigere. Vi skal ikke mere forsvare os mod vilde dyr og pukle fysisk for føden – mere og mere af det tunge arbejde overtages af maskiner – vi er blevet en slags maskinpassere. Alle kræfter sættes ind på at lette os tilværelsen både i hjemmet og på arbejdspladsen.

magelighedMagelighed

Vi hylder mageligheden! Værs’go’ at sætte Dem ned! Er der en stol i lokalet vælger vi altid at sidde frem for at stå, men vi bør tænke på, at muskler skal bruges for at blive stærke, og led skal bevæges og knogler belastes, hvis vores krop skal fungere optimalt livet igennem.

Vore kontorstole bliver mere og mere polstrede og komfortable, så kroppen bliver fastlåst i en totalt understøttet stilling. Musklerne bliver ikke brugt – de bliver svage og er derfor ikke i stand til at beskytte leddene mod overbelastning, og dermed er man mere udsat for slid på leddene og deraf følgesygdomme.

Belastningsskader

Der findes mange sygdomme, som er direkte betingede af vores livsførelse, de samme lidelser findes ikke hos folk med andre livsmønstre. Vi har et velfungerende sundhedsvæsen, som helbreder skader, men i virkeligheden er det langt mere givtigt at foretage forebyggende og sundhedsfremmende tiltag. Men det er også vigtigt at gøre sig klart, at vi selv må gøre en indsats for at bevare krop sund og rask livet igennem.

Viden om kroppen

Det er vigtigt for vores moderne tilværelse at tilegne sig en masse viden – vi propper lærdom ind i hovedet om alt muligt. Men vi må ikke glemme, at hvis kroppen knager, så er vi ikke nær så effektive og energiske, som vi er med en velfungerende krop. Vi må nødvendigvis sørge for at vide, hvordan vi behandler kroppen bedst muligt. Det drejer sig om mange ting – mad, røg, motion, hygiejne m.m. – men vigtigst er bevidstheden i kroppen. Ved vi altid, hvad der er bedst for os? Kan vi mærke i tide, når vi gør noget, der er usundt?

De kommende klummer i denne gruppe vil fortælle på forståelig vis noget om de vigtigste funktioner i kroppen. Vi skal ikke leve som sundhedsapostle, men det er til gavn for os selv, hvis vi bevarer kroppen i god form – det giver bedre humør og mere energi – også til fritiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *