Klumme 11: Fysisk aktivitet

“De som tror, at de ikke har tid til fysisk aktivitet, må før eller siden afsætte tid til sygdom.”
– Edward Stanley, engelsk premierminister (1826 – 1893)

Bente Dahl
Bente Dahl

“Fysiotek”:

Forleden var der en artikel i avisen om et nyt tiltag i Malmø – motion på recept! I erkendelse af vores samfunds struktur, hvor vi ikke bevæger os nær nok i forhold til, at vores krop er genetisk tilpasset til aktivitet, kan det være nødvendigt gribe til andre midler. Det kendte er, at man går til lægen med en sygdom/symptomer, og lægen vurderer, hvilken behandlingsmetode, han vil foreskrive. Oftest noget helbredende medicin på en recept, men måske skal han også ordinere rent fysiske aktiviteter, som man helt sikkert ved, vil virke fremmende på helbredelsen.

I Malmø har man så oprettet et “Fysiotek”, hvor der er ansat fysioterapeuter, sygeplejersker og andre fagpersoner, som kan rådgive en om de anbefalede aktiviteter.

Målgruppen

Målgruppen er i høj grad de mennesker, der ikke naturligt dyrker sport eller motion. Det vil selvfølgelig først og fremmest sige ældre mennesker. Mange mennesker føler sig dårligt tilpas i et moderne fitness center med unge, smidige og slanke mennesker. Det er det her med at skrue sig ned i et tværstribet Jane-Fonda-outfit!!! Eller udstille sin plisserede hud! Men – det er vigtigt at møde mennesker der, hvor de føler sig tilpas – og som så ofte sagt – lidt er bedre end ingenting! Det er også rettet mod mennesker, som ikke er syge eller behandlingskrævende, men som gerne vil forblive sunde og raske længst muligt.

Aktiviteterne

I artiklen er kun nævnt nogle få aktiviteter, men kun fantasien sætter grænser for at udvide sortimenetet. Her er nævnt bassingymnastik, spadsereture, dans eller stavgang – det sidste er gang med en slags skistave. Alt er lav-intensitet aktiviteter, hvilket vil sige, at det ikke er styrketræning eller konditionstræning, men snarere et holde-ved-lige eller smidighed-balance styrkelse.

Motivation

Kan vi få de fysisk svage til at deltage i den slags? Vores mentalitet er nok en del anderledes end i Kina, hvor alle som en naturlig ting gnubber sig op ad et træ i parken eller laver friluftsgymnastik overalt.

Der er opsat sjove gymnastik-instrumenter på fortovene overalt – og der er altid trængsel ved
de populæreste af dem!

Lægens ord!

Selvfølgelig kan alle gøre disse ting uden lægehenvisning, men ligesom det at tabe sig ofte er lettere med faste aftaler og rådgivning, er det nok også lettere at gennemføre øget fysisk aktivitet, hvis det foregår efter et bestemt mønster. På Fysioteket føres der mødejournal – der følges hele tiden op på virkningen – evt. konfereres med lægen. Der lægges meget vægt på tilpasningen til den enkeltes lyster og formåen – det skal helst stadig være sjovt og socialt.

Mine tanker

Jeg synes, det er en fantastisk god ide! Jeg har altid brændt for de “dovne” – forstå mig ret – bare det at ville holde sig i gang, er efter min mening positivt. Man kan bare ikke forlange, at for at regnes for et godt menneske, skal man sporte! Mere moderate aktiviteter kan i højeste grad tiltrække de ligt svagere.

Jeg ville allerhelst indføre “voksen-legepladser” – á la de kinesiske – på alle arbejdspladser! Tænk, hvis de lange kedelige gange blev udstyret med alle mulige sjove “lege-instrumenter”? Ville det ikke være sjovt? Jeg sniger mig lidt ind på emnet latter, som har fået et helt nyt pift med ikke mindre end 20 latterklubber landet over.

Et godt grin forlænger levetiden – tror jeg 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *