Klumme 12: Arbejdspladsens indretning

Bente Dahl
Bente Dahl

Enhver arbejdsplads bør indrettes, så den er tilpasset kroppens fysiske behov.

Skærmarbejdspladsen

Her er det skærmarbejdspladsen, der er sat fokus på. Som verden ser ud i dag, har vi snart alle en eller flere computere. Selvfølgelig på alle administrative arbejdspladser, men efterhånden også i stor stil derhjemme. Tænk en gang på, hvordan vi alle har lært at skrive bogstaver og tal, da vi gik i underskolen – har vi nogensinde fået en tilsvarende oplæring i brug af computer?

Ved skrivebordsarbejde skal øjnene det meste af tiden rettes mod bordfladen, som er vandret – ved computerarbejde skal vi også rette øjnene mod bordet, men hele tiden skifte til et lodret synsfelt på skærmen. Øjnene skal altså hele tiden skifte retning samtidig med, at vi skal bruge hænder og fingre på et tastatur.

Øjne

Øjnene er sådan indrettet, at når man skifter fra langsyn til kortere synsafstand, så går synslinjerne sammen – prøv at kigge på din pegefinger og før den så ind mod næsen –
du bliver mere og mere skeløjet! Samtidig med at syns- linjerne går sammen, går de også nedad. Prøv at tage et stykke papir – hvor holder du det? Så du ser skråt nedad –
ikke? Hæv papiret og læg mærke til, hvordan du bøjer nakken tilbage. Det svarer til, at du anbringer skærmen for højt.

Skærmplacering

Skærmen skal altså stå lavt, men vær opmærksom på, at man også skal vinkle skærmen bagud, så synslinjen danner en ret vinkel med fronten af skærmen. På en bærbar computer er det meget let at få en optimal vinkling af skærmen, til gengæld er skærmen ofte for lille til, at det er hensigtsmæssigt at arbejde ved den hele dagen.

Flade skærme

Fremtiden er helt klart de flade skærme, men endnu er de nok for dyre til, at alle skifter ud. Når man anskaffer en flad skærm, skal man sikre sig en god ergonomi. Det vil sige størst mulig fleksibilitet ved skærmen. Er skærmen placeret på en stor, klodset fod, er den næsten lige så lidt fleksibel, som de store skrumler. Forlang at skærmen sættes på en fod eller arm, hvor det er muligt at sænke skærmen helt ned til bordpladen og muligt at dreje og vinkle i alle retninger.

Belysning og skærm

Når man vinkler sin skærm bagud kan det ske, at loftbelysningen reflekteres i skærmen. Dette er selvfølgelig uhensigtsmæssigt – loftlyset bør så slukkes. De flade skærme er ikke nær så lysfølsomme som de store skærme, men stadig bliver kontrasterne dårlige ved direkte lys i skærmen. Generende modlys er det samme ved alle skærme – det bør undgås ved at placere skærmen med siden til dagslyset.

Nedslidning

Når skærmen står for højt, bøjer man hovedet bagud. Det vil sige, at man ustandseligt laver små, gentagne bevægelser i halsrygsøjlen. Det er nogle meget små led, vi har her, så de slides meget ved ensidigt gentagne bevægelser (EGA). Ved slid i nakkehvirvlerne kan der opstå tryk på de nerver, der forsyner hele overkroppen. Herved kan der opstå smerter i nakke, hoved, skuldre og arme – ofte er det dette, der kaldes en “musearm”.

Man skal også være opmærksom på øjnene – ved for høj skærm spiles øjnene for meget op – man blinker ikke så ofte – og herved udtørres øjnenes slimhinder. De fleste kender sikkert til symptomer som svien i øjnene eller “grus” i øjnene. Øjenlågene skal helst sænkes lidt, så øjet holdes fugtigt.

Øjenøvelser

Skift synslængde og synsretning ofte. Kig ud ad vinduet – se på noget pænt og noget totalt forskelligt fra skærmbilledet. Blink med øjnene eller luk dem nogle sekunder – det kan I nok få noget skægt ud af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *