Klumme 1: Arbejdspladsen

Bente Dahl
Bente Dahl

Langt de fleste anmeldte arbejdsskader er skader i bevægeapparatet. Ondt i nakken, skuldre, arme og ryg er lidelser, som rammer de fleste mennesker i vort samfund. Skal vi komme nogle af disse gener til livs, er det nødvendigt at satse på forebyggende aktiviteter og tænke os lidt mere om, når vi indretter vore arbejdspladser.

Arbejdspladsen

Indretning af en skærmarbejdsplads er selvfølgelig afhængig af mange ting: Arbejdets art, rummets størrelse, dagslysadgang, møblernes udformning m.m.

Arbejdspladsen
Arbejdspladsen

Det vigtigste er ikke de sidste nye møbler, men det at sætte mennesket i centrum, så arbejdspladsen bliver et dejligt sted at opholde sig. Vi tilbringer vore bedste, mest energiske timer på arbejdspladsen, og det forventes, at vi yder vort bedste – skal vi så ikke også forlange, at vi befinder os godt på stedet?

Der skal ofte ikke så meget til for at ændre tingene i gunstig retning. Man skal måske bruge lidt fantasi – måske tænke ligesom vi gør derhjemme, når vi indretter os efter vore egne behov.

Der er i arbejdsmiljøloven givet nogle retningslinjer for, hvordan arbejdspladsen bør indrettes med hensyn til sundhed og trivsel. Det er godt at kende reglerne, men vi er alle forskellige, så der skal også være plads til det individuelle.

Hjælp til selvhjælp

Et godt arbejdsmiljø kan ikke skabes uden den enkelte medarbejders egen indsats, og derfor er det vigtigt med større viden om såvel menneskekroppens opbygning som arbejdspladsens udformning. En større kropsbevidsthed hos den enkelte kan i tide afsløre de uhensigtsmæssige påvirkninger og give mulighed for forebyggelse.

Se på din arbejdsplads med nye øjne! Er det maskinerne, der styrer dig, eller er det omvendt? Har du ondt nogen steder? Sidder/står du godt? Får du lys og luft nok? Har din krop det rart ved dit skrivebord? Er DU i centrum?

Klummer

Der er mange klummer om emnet efterhånden, så du kan lære noget om dig selv og din arbejdsplads ad denne vej.

Jeg håber, det vil blive til gavn og glæde for alle læsere. God fornøjelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *